19.2.15

FILMOLOGUE: Big Hero 6


"Hello. I am Baymax. Your personal healthcare companion. I was alerted to the need for medical attention when you said,'Ow'."
Begitulah pengenalan sebuah robot yang diberi nama Baymax oleh penciptanya, Tadashi Hamada, apabila teraktif setelah kedengaran bunyi kesakitan seperti "Ow". Baymax, sebuah robot berwarna putih, merupakan ikon utama di dalam sebuah filem Disney ber'genre' superhero, Big Hero 6, yang akan saya bedah dan kongsikan serba sedikit pada entry kali ini.

Big Hero 6
Jarang sekali Disney menghasilkan animasi berasaskan superhero dan Big Hero 6 merupakan filem animasi pertama Disney yang di mana watak-wataknya diadaptasi dari Marvel Comics superheroes, Big Hero 6. Ini juga menjadi faktor utama saya untuk menyaksikannya. Hoyeah!

Jalan cerita keseluruhan filem animasi ini adalah seperti kebiasaan filem-filem superhero sepertimana filem Marvel dan seumpanya. Memandangkan ia berasaskan superhero, maka wujudlah watak protagonis (watak utama) yakni Hiro Hamada, dan juga watak antagonis (watak yang melawan) yakni Professor Callaghan.

Siapa Hiro?
Hiro adalah adik kepada Tadashi Hamada yang telah mencipta Baymax. Dia juga merupakan seorang budak yang sangat bijak dan tinggi intelligencenya, dan berjaya menamatkan pengajiannya di peringkat sekolah seawal usia 14 tahun. Kepakarannya dalam bidang robotiks juga terbukti apabila Microbots hasil ciptaannya berjaya menarik perhatian ramai dan juga Professor Callaghan. Maka dengan itu, Hiro berjaya memasuki San Fransokyo Institute of Technology, didorong oleh abangnya sendiri. Setelah tamat konvensyen, institut itu terbakar dan dalam proses menyelamatkan professor di dalam, Tadashi juga terkorban di dalam kebakaran tersebut. Insiden ini telah memberi impak yang sangat besar kepada Hiro Hamada.

Siapa Callaghan?
Selain terkenal sebagai saintis inspirasi dunia dalam bidang robotics, Robert Callaghan juga merupakan seorang Professor di San Fransokyo Institute of Technology dan mentor kepada Tadashi. Beliau juga merupakan seorang yang sangat passionate kepada sains dan robotiks dan ingin mengubah dunia dengannya. Namun, sifat baiknya itu berpaksikan pada cintanya terhadap anaknya, Abigail, sehinggalah anaknya itu terlibat dalam kegagalan eksperimen atau salah satu ujian transporter Alistair Krei, beliau menyimpan dendam terhadap Krei atas kehilangan anaknya di dalam ruangan masa. Ia telah mengubah hidupnya 180 darjah.Persamaan Protagonis dan Antagonis
Setelah menonton filem ini, saya mendapati beberapa persamaan di antara Hiro Hamada dan juga Professor Callaghan. Kedua-duanya sangat bijak dan pakar dalam bidang sains dan robotiks. Kedua-duanya kehilangan insan yang sangat rapat dengan mereka, Tadashi dan Abigail. Kedua-duanya juga sangat bersedih ke atas kehilangan insan tersayang mereka yang merupakan paksi dalam hidup mereka. Pada awalnya, kedua-duanya juga ingin berbalas dendam kepada orang yang bertanggungjawab atas kematian insan tersayang mereka, namun berbeza sedikit buat Hiro yang kemudiannya menyedari kesilapannya itu.Apakah tindakan yang seharusnya apabila menghadapi sebuah kematian insan yang tersayang?

Kematian yang Menghidupkan
Sepertimana cas elektrik mempunyai cas positif dan juga cas negatif, begitulah juga tindak balas kita dalam apa-apa keadaan dan situasi, tindak balas positif dan tindak balas negatif. Di dalam filem ini, kita dapat lihat kedua-dua tindak balas positif dan negatif melalui Hiro dan Callaghan.

Hiro yang pada awalnya hanya bersedih membasahi bumi dan mengurung diri di dalam bilik, kemudian bertindak membalas dendam terhadap Callaghan, dan akhirnya bertukar menjadi positif apabila dia menyedari dan percaya bahawa sudah pasti abangnya tidak mahu dia menggunakan Baymax sebagai alat pemusnahan. Sudah pasti tindakan negatif itu adalah bertentangan dengan impian abangnya yang mahu mengubah dunia dengan kebaikan dan pertolongan.

Sebaliknya, Callaghan yang mengambil tindakan negatif sehingga ia sudah terlambat untuk sedar, berniat mengambil segala-galanya dari Alistair Krei sepertimana dia mengambil nyawa Abigail yang merupakan segala-galanya bagi Callaghan. Sayang yang mendalam terhadap anaknya telah membutakan hati sehingga ego memakan diri menyebabkan ia bertindak tanpa berfikir panjang. Sudah pasti bukan itu yang dimahukan Abigail bukan?

Di akhir filem, ternyata kematian Tadashi bukanlah sesuatu yang patut dikecewakan seolah-olah hilangnya sebuah harapan dalam hidup, tetapi hakikatnya ia menghidupkan lagi dengan tinggalan ciptaannya, Baymax yang merupakan ikon legasinya, untuk mengubah dunia dengan lebih baik.Sebagai seorang Muslim, apakah tindakan kita?
Seorang Muslim seharusnya yakini dan percaya bahawa kematian itu pasti dan ia datang tanpa diundang sepertimana janji Allah di dalam Al-Quran,

"... Setiap yang bernyawa pasti akan mati..."

Sewajarnya juga sebagai seorang Muslim, perlu kita yakini bahawa kita akan kembali kepadaNya sebagaimana kita datang daripadaNya sebagai 'abdillah.

Oleh itu, dalam menghadapi sebuah kematian insan yang tersayang, apakah tindakan yang mampu kita fikirkan? Patutkah aku bersedih atas kematiannya sedangkan waktu rehatnya telah tiba dan aku masih lagi be'kerja'? Patutkah aku bersedih semata-mata kerana hilangnya sebuah permata harapan di dunia? Patutkah aku bersedih sedangkan dia akan bahagia dan aku masih lagi berfoya-foya?

Suka untuk saya mengaitkan hal ini dengan pemergian Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat (TGNA) yang jatuh pada tarikh 12hb Februari bersamaan dengan tarikh pemergian As-Syahid Syeikh Imam Hassan Al-Banna, pada tahun 1949. Pemergiannya ditangisi beribu malah berjuta atau seluruh dunia kerana kepimpinannya yang begitu terkesan dirasai sendiri oleh rakyatnya di Kelantan.

Jika sebagai ahli keluarga yang terdekat, pasti saya juga akan bersedih. Namun sebagai seorang yang hanya mengenali biografi beliau dan perjuangan beliau dari jauh, tidak wajar untuk saya bersedih berpanjangan hingga menyebabkan perjuangan dakwah itu terbantut. Sudah pasti bukan itu yang beliau mahukan dan semestinya beliau mahukan perjuangan beliau atau lebih tepat lagi, perjuangan Rasulullah dan legasi baginda, legasi dakwah diteruskan.

Beliau telah berpenat mengorbankan wang dan segala tenaganya demi perjuangan dakwah, dan telah tiba masanya beliau berehat berpanjangan sebagai 'bunga' yang terpilih oleh Allah. Seharusnya kita bersedih ke atas diri kita yang masih lagi bernafas, malas berjuang dan terlalu banyak berehat, bukannya bersedih ke atas TGNA yang sedang bahagia menemui Tuhan.

"Usah biarkan kematiannya terus mati,
tetapi hidupkanlah ia di dalam sanubari."

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...